Romeinse zuil op Eltenseweg (Tekst Carine ten Cate, de Gelderlander )

LOBITH - Op de Eltenseweg  staat sinds donderdagochtend  een joekel van een zuil. Het is een Romeinse zuil gemaakt door de Arnhemse kunstenaar Gert-Jan van Dunnewold.

De kunstenaar maakte de zuil op verzoek van de gemeente Rijnwaarden en van ontzander Wezendonk.

Wethouder Jos Lamers van Toerisme was bij de plaatsing van de zuil aanwezig. ,,Het doel van deze zuil is tweeledig’’, zegt hij. ,,Enerzijds is het een knipoog naar het toekomstige Romeinse themapark Carvium Novum. Anderzijds is het een richtpaal tussen de redoutes op de Ossewaard en bij Carvium Novum.’’

Redoutes zijn wachttorens uit de Tachtigjarige oorlog en worden ook wel Mauritstorens genoemd. Uit deze uitkijkposten konden inwoners de vijand al van heinde en verre aan zien komen. In Rijnwaarden zijn op historische plekken redoutes in de vorm van uitzichtheuvels nagebouwd. Ze zijn zeer in trek bij wandelaars en vogelaars. 

wat is een Ionische zuil?

Wikipedia zegt er het volgende over....De Ionische orde is een van de drie bouworden uit de Griekse bouwkunst, oorspronkelijk afkomstig van de Ionische eilanden. De ontwikkeling van de orde begint in de vroege zesde eeuw v.Chr.

Vergeleken met de contemporaine Dorische orde is een Ionische zuil vrij slank, 8½ tot 9½ modulen hoog (de "modulus" is de diameter van de zuil aan de basis), met diepere cannelures die van elkaar gescheiden zijn door een vlakke naad.

De meest opvallende kenmerken van de Ionische zuil zijn dat deze op een voetstuk staat en een versierd kapiteel bezit. Het voetstuk bestaat uit een combinatie van holle en bolle sierringen (de torus). Het kapiteel is aan de hoeken versierd met een dubbele volute onder een dunne dekplaat, dit is een voluutkapiteel.

De zuilen dragen de architraaf, waarop meestal een fries loopt van doorlopend, halfverheven beeldhouwwerk.

Omdat de Ionische zuil slanker was, en bijgevolg minder draagvermogen had, hebben de Griekse architecten soms het aantal zuilen verhoogd, ofwel het driehoekige gevelveld (fronton of timpaan) erboven weggelaten.

Vitruvius schreef over het ontstaan van de Ionische orde:

 

Ze brachten op de zuil de vrouwelijke slankheid over door allereerst de dikte van de zuil een achtste van zijn hoogte te maken, zodat hij rijziger zou lijken. Aan de onderkant van de zuil plaatsten zij bij wijze van een schoen een basis, het kapiteel voorzagen zij van voluten, de rechts en links afhingen als gekrulde lokken in een kapsel, de voorkant sierden ze sierlijsten en slingers gemodelleerd als haren op het voorhoofd en langs de hele tors lieten ze groeven omlaag lopen als plooien in kleding, die vrouwen gewoonlijk dragen.

— Uit een vertaling van Ton Peters

Locatie


Impressie van het maken van de zuil